Risk factors for chronic diseases in community health workers in a municipality in the countryside of Minas Gerais, Brazil

Authors

  • Milena Serenini Bernardes Universidade Federal de São Paulo – São Paulo (SP), Brazil. https://orcid.org/0000-0002-2266-2991
  • Janaína de Cássia Souza Cruz Universidade Federal de Lavras – Lavras (MG), Brazil. https://orcid.org/0000-0002-6423-4047
  • Renan Serenini Bernardes Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística – Varginha (MG), Brazil.
  • Matheus Henrique dos Santos Prefeitura Municipal de Poços de Caldas – Poços de Caldas (MG), Brazil.
  • Ana Caroline Silva Universidade Federal de Lavras – Lavras (MG), Brazil.
  • Maysa Helena de Aguiar Toloni Universidade Federal de Lavras – Lavras (MG), Brazil.

DOI:

https://doi.org/10.5712/rbmfc16(43)2661

Keywords:

Chronic diseases, Occupational health, Primary health care, Community health workers.

Abstract

Introduction: chronic non-communicable diseases (CNCDs) and their injuries are estimated to be responsible for approximately 70% of deaths worldwide. The lack of prevention and good management of these pathologies leads to the need for medical assistance with increasing costs, due to the permanent technological incorporation. With regard to the occupational health, the increase in prevalence of cases of CNCDs can result in absenteeism, disability and impact on the quality of the work offered. Objective: to evaluate the presence of risk factors for CNCDs in community health workers (CHW). Methods: This is a cross-sectional study developed with CHWs from a municipality in the state of Minas Gerais. Results: 139 CHWs of both sexes, belonging to the 36 family health units of the municipality, were interviewed by means of a questionnaire with closed and pre-categorized questions on demographic and socioeconomic data, food consumption and health characteristics. Waist circumference (WC), weight and height were measured, and BMI, conicity index and waist-to-height ratio were calculated. A prevalence of married females and white workers was pointed. Overweight was present in 56.1% of respondents. In addition, 51.8% of CHWs were classified as sedentary, and 14.4% reported being smokers. The high risk of developing cardiovascular diseases was stated in 27.27% of male CHWs and 57.81% of female CHWs. Consumption of at least one ultra-processed food was reported by 53.9% of respondents, and a positive association between the consumption of these foods—including sandwiches, pizzas and chips—and the nutritional status of the CHWs was pointed. Conclusions: The results show a high prevalence of risk factors for CNCDs among CHWs. Considering the impact of CNCDs on health and quality of work, surveillance and prevention of risk factors, also aimed at workers’ health, are present in the health programming of municipalities.

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Author Biographies

Milena Serenini Bernardes, Universidade Federal de São Paulo – São Paulo (SP), Brazil.

Nutricionista, mestre em saúde coletiva (Unicamp), especialista em gestão em saúde (UFSJ) e doutoranda em pediatria pela Universidade Federal de São Paulo. Atuou como conselheira do Conselho Municipal de Segurança Alimentar e Nutricional. 

Janaína de Cássia Souza Cruz, Universidade Federal de Lavras – Lavras (MG), Brazil.

Possui graduação em Nutrição pela Universidade Federal de Lavras - UFLA. Mestranda em Nutrição e Saúde na Universidade Federal de Lavras - UFLA, na linha de pesquisa "Alimentação e Nutrição Humana".

Renan Serenini Bernardes, Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística – Varginha (MG), Brazil.

Graduado nos cursos de Ciências Econômicas com Ênfase em Controladoria e Bacharelado Interdisciplinar em Ciência e Economia, ambos pela Universidade Federal de Alfenas - UNIFAL/MG. Possui Mestrado em Estatística Aplicada e Biometria pela Universidade Federal de Alfenas-MG e trabalha no Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Desde 2016 atuo como chefe da agência IBGE de Varginha.

Matheus Henrique dos Santos, Prefeitura Municipal de Poços de Caldas – Poços de Caldas (MG), Brazil.

Mestre em saúde coletiva, política e gestão pela UNICAMP. Área de concentração Epidemiologia. Especialista em Gestão em Saúde pela UFSJ. Graduado em Educação Física pelo Centro Universitário das Faculdades Associadas de Ensino UNIFAE. Atualmente é Professor de ensino superior no Centro Superior de Ensino e Pesquisa CESEP da cidade de Machado-MG e Profissional de Educação Física do Núcleo de Apoio à Saúde da Família (NASF) da Prefeitura Municipal de Poços de Caldas-MG.

Ana Caroline Silva, Universidade Federal de Lavras – Lavras (MG), Brazil.

Nutricionista, graduada pela Universidade Federal de Lavras. 

Maysa Helena de Aguiar Toloni, Universidade Federal de Lavras – Lavras (MG), Brazil.

Nutricionista. Doutora em Ciências pela Disciplina de Nutrologia/Departamento de Pediatria da Universidade Federal de São Paulo (2013). Doutorado-sanduíche na Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação da Universidade do Porto - Portugal (2012). Mestre em Ciências pela Disciplina de Nutrologia/Departamento de Pediatria da Universidade Federal de São Paulo (2010). Especialista em Saúde, Nutrição e Alimentação Infantil pela Universidade Federal de São Paulo (2008). Graduação em Nutrição pela Universidade Federal de Alfenas (2006). Editora Associada do Livro Nutrição em Saúde Pública (2011-atual). Atualmente, Professora Adjunta nível C do Departamento de Nutrição e do Programa de Pós-Graduação em Nutrição e Saúde da Universidade Federal de Lavras - MG (UFLA), na área de Nutrição e Saúde Pública.

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Published

2021-12-29

How to Cite

1.
Bernardes MS, Cruz J de CS, Bernardes RS, Santos MH dos, Silva AC, Toloni MH de A. Risk factors for chronic diseases in community health workers in a municipality in the countryside of Minas Gerais, Brazil. Rev Bras Med Fam Comunidade [Internet]. 2021 Dec. 29 [cited 2024 Jul. 22];16(43):2661. Available from: https://rbmfc.org.br/rbmfc/article/view/2661

Issue

Section

Research Articles

Plaudit